Przedstawiciel Krajowej Administracji Skarbowej wziął udział w konferencji poświęconej tematyce produkcji win regionalnych pochodzących z własnych upraw.
Wspólnie z prelegentami z wojewódzkich instytucji publicznych, jak: KOWR, WIORIN, WSSE i WIJHARS, omówiliśmy prawa i obowiązki małych producentów wina.
W ubiegły czwartek, 21 kwietnia w Centrum Kultury i Nauki Wydziału Teologicznego Uniwersytetu Opolskiego w Kamieniu Śląskim, odbyła się konferencja „Opolszczyzna – czas na wino" zorganizowana przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Opolu. Celem konferencji było upowszechnienie wiedzy o wymaganiach prawnych, które należy spełnić, aby zarejestrować winnicę oraz prowadzić produkcję i obrót winami.
W ostatnich latach zauważalny jest prężny rozwój produkcji win pochodzących z własnych upraw. Na Opolszczyźnie zarejestrowało się 16 podmiotów prowadzących winnice. Przedstawiciele Krajowej Administracji Skarbowej (KAS), Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR), Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Opolu (WIORIN), Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologiczna w Opolu (WSSE) i Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych w Opolu (WIJHARS), zaprezentowali uczestnikom konferencji obowiązujące przepisy prawa regulujące zagadnienie produkcji win.
W ramach tematu „Prawa i obowiązki małych producentów wina wobec Krajowej Administracji Skarbowej" wyjaśnione zostały zasady prowadzenia produkcji win w świetle przepisów o podatku akcyzowym. Producent wina, który nie jest związany z większym podmiotem i produkuje do 1 tys. hl wina rocznie, uznawany jest za „małego producenta wina". Może korzystać z możliwości produkcji poza składem podatkowym oraz stosować obniżoną do połowy stawkę akcyzy. Przedstawiciel opolskiej KAS podkreślił, że mali producenci win są zobowiązani do przeprowadzenia urzędowego sprawdzenia, uzyskania odpowiedniego certyfikatu i informowania właściwych organów, w tym Naczelnika Opolskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Opolu o każdej czynności wykonywanej w ramach produkcji wina.
W konferencji „Opolszczyzna – czas na wino" uczestniczyli przedstawiciele instytucji publicznych i producenci wina z terenu województwa opolskiego. Przekazana wiedza merytoryczna, posłuży producentom w prawidłowym stosowaniu przepisów prawa.